Laat me mens zijn

Screen Shot 2016-02-04 at 23.22.44 2

Ex One Directioner Zayn Malik heeft als soloartiest al een paar keer een optreden afgelast. De reden? Extreme anxiety. Een andere zanger, de rapper Kid Cudi, heeft zich onlangs laten opnemen voor depressie en zelfmoordgedachten. Beiden hebben zich uitgebreid bij hun fans verontschuldigd.

Dan denk ik: laat hen mens zijn.

En ook: zo dapper, dat ze eerlijk durven zijn over waar ze mee worstelen.

Mag het even, worstelen? Mag het zijn?

Het is niet zoals stof, iets dat je vlug onder het tapijt schuift en weg is het. Als je de problemen in je hoofd onder het tapijt schuift, zal je er over blijven struikelen.

Iedereen komt zichzelf weleens tegen, ook de groten der aarde.

En daarbij, niet alles hoeft zonodig overwonnen te worden. Sommige dingen mogen gewoon zijn. Als je de strijd aangaat met aspecten van jezelf die deel uitmaken van wie je bent, dan kun je daaraan ten onder gaan.

Sommigen worden boos, als hun idool ook maar een mens blijkt te zijn. “Ja maar, en mijn concert dan?” En “Zou hij niet wat overdrijven?”

Wat een vreemde reflex, zeker omdat zovelen onder ons telkens een beetje stierven als we vroeger een spreekbeurt moesten geven, of nog steeds als grote mens, tijdens een presentatie. Wat moet dat dan wel zijn, met een publiek en een druk die beiden duizendmaal groter zijn?

Die angst gaat trouwens hand in hand met de gevoeligheid die de bron is van creativiteit en de reden waarom we zoveel houden van artiesten. Het is een pakketje, dat je niet zomaar kan opsplitsen.

Dus ik pleit ervoor, dat we elkaar mens laten zijn.

We hebben in ons leven veel vormen van feedback en ondersteuning nodig. Verschillende mensen kunnen ons, soms zelfs op een  verrassende manier, helpen op onze weg. Er zijn zij die ons aanmoedigen om door te gaan op momenten dat we de kracht niet meer in onzelf vinden. Maar ook zij die ons niet zien, maar hun eigen verlangens op ons projecteren zodat het bijna altijd een goed idee is om het omgekeerde te doen van wat ze aanraden. En dan zijn er ook nog zij aan wie we heel graag willen bewijzen dat we het wel kunnen.

Maar vaak vergeten we in dat rijtje ook: zij die zacht zijn. Voor wie gewoon zijn genoeg is. Voor wie je niet eerst vijf dingen moet afvinken op je to do list.

Zachtheid. Daar hebben we met z’n allen, denk ik, heel erg behoefte aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s