Interview met uitgeverij Zeghetmettekst, “Van schrijven word ik gelukkig”

RV

Ze is 29 jaar jong maar vindt zichzelf een laatbloeier. Ze noemt zichzelf een graag-schrijver, zegt heel erg op zoek te zijn én heel blij te zijn om af en toe te vinden. Zeghetmettekst sprak met Ruth Van de steene, auteur van de bundel ‘Hoe spreek je ook liefde?’

Schrijven en creëren: een behoefte

Ruth is heel erg actief in het schrijven, maar ook in het creëren van wenskaarten met quotes, puntdichten en mooie zinnen. Schrijven en creëren: ze kan er niet meer zonder nu, al was dat ooit helemaal anders.

RUTH: ‘Als kind las ik veel en graag, af en toe schreef ik zelf ook wel een kort verhaaltje, maar ik was daar niet zo bewust mee bezig. Eigenlijk schreef ik vooral naar mezelf, in mijn dagboeken. Op mijn achtste kreeg ik van vader mijn eerste dagboek, sindsdien schrijf ik daarin zo goed als wekelijks. In feite heb ik al zo’n vijftien boeken geschreven (lacht). Als tiener en later als vroege twintiger ging ik helemaal niet de creatieve kant op: ik studeerde Latijn-wiskunde en daarna rechten. Achteraf gezien twee vreemde keuzes, want ik heb nooit een grote liefde gehad voor wiskunde, noch voor rechten. Misschien wou ik vooral aan mezelf bewijzen dat ik het kon. Het is ook niet zo dat een leerkracht mij ooit zei dat ik een talent had voor schrijven en tekenen kon ik al helemaal niet. Ik heb dan ook nooit echt geloofd dat ik creatieve talenten had. Het is pas na mijn studies rechten dat ik snakte naar creatief bezig zijn. Ik begon dan met het maken van kaartjes, in collagestijl, en daarnaast ook met het schrijven van korte tekstjes, geïnspireerd door de versjes van Toon Hermans. Gewoon, als ontspanning, voor mezelf. Ik werd er heel gelukkig van, gewoon van het maken. Het voedde me. Dus de behoefte om te creëren komt vooral voort uit het besef dat ik er gelukkig van word en er rust en kracht in vind. Het voelt ook nuttig. Twee jaar geleden ben ik, wat ik maak, beginnen te delen met anderen en heb ik mijn woorden op kaartjes gezet. Het doet me enorm veel plezier dat anderen geraakt worden door wat ik maak.’

Niet alleen in het Nederlands

Op haar eigen blog schrijft Ruth niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels en het Frans.

RUTH: ‘Ik hou enorm van talen. Dankzij mijn kennis van Frans en Engels had en heb ik prachtige ervaringen, ontmoetingen en vriendschappen die anders niet mogelijk waren geweest. Elke taal is een andere wereld en roept een ander (schrijf)gevoel bij me op. In het Nederlands schrijf ik heel persoonlijk en poëtisch, of juist heel droog, zakelijk en juridisch. In het Engels schrijf ik graag als ik iets luchtiger wil zijn, gaande van een korte, hopelijk grappige quote tot een opiniestuk over relaties of feminisme. In het Frans schrijf ik niet zo vaak, omdat ik me in die taal het minst zeker voel, maar het is zo’n mooie taal. En ik heb mijn hart al een paar keer verloren in Frankrijk, dat heeft er misschien ook iets mee te maken.’

Actief op verschillende blogplatforms in diverse genres

Ook op enkele andere blogplatforms is Ruth actief. Ze durft daarbij verschillende genres aan.

RUTH: ‘De afgelopen jaren schreef ik verschillende stukken voor Wurdup* Women, een fijne Engelstalige blog die onlangs spijtig genoeg is stopgezet. De blog liet vrouwen in alle vrijheid schrijven over wat hen bezighoudt. Ik ben heel dankbaar voor dat platform, waar ik vaak mijn Engels ei kwijt kon. Ik heb ook een blog op De Wereld Morgen en schrijf af en toe voor andere websites. In februari startte ik mijn eigen blog, met allemaal eigen teksten. Ik vind de afwisseling tussen verschillende genres en talen heel fijn, geniet er erg van me op verschillende manieren te uiten in het geschreven woord. Ik heb niet echt een voorkeur. Een rode draad in mijn schrijven is misschien wel het streven naar eenvoud en diepgang. Ik schrijf heel graag vanuit mijn gevoel, misschien komt dat voort uit ondertussen al meer dan twee decennia dagboekschrijven (lacht).’

RV_liefde

Trots op haar dichtbundel

Sinds begin dit jaar is er dan haar dichtbundel ‘Hoe spreek je ook liefde’, uitgegeven door Zeghetmettekst. Van de bundel is intussen de derde druk in omloop. Ruth is er best fier op.

RUTH: ‘Ik vind het superfijn dat ik iets gecreëerd heb waar ik trots op kan zijn, samen met uitgever Koen Snyers en illustrator Lies Schroeyen. De bundel voelt een beetje als mijn kindje. Alles is heel erg mooi samengekomen; de lay-out, de omslagafbeelding, de teksten. Het klopt gewoon voor mij. Uiteraard zou ik graag de wereld domineren met mijn teksten (lacht), maar wat me vooral plezier doet, is anderen raken. Daardoor voel ik me verbonden met de wereld rond mij. Dat is een groot geschenk. En wat ambities betreft: ik blijf mezelf graag delen en zie wel wat er op mijn pad komt.’

Voorlopig liever niet op het podium

De jongste tijd bestijgen steeds meer dichters een podium met hun poëzie. Ook Zeghetmettekst speelt daarop in met een eigen podium voor woord in Hasselt. Ruth houdt voorlopig de boot af als het op podiumdichten aankomt.

RUTH: ‘Voor publiek spreken is voor mij vergelijkbaar met hoogtevrees; ik reageer fysiek heel sterk op al die ogen die op me gericht zijn, geraak overprikkeld en kan niet meer bij mezelf blijven. Het is iets dat ik niet in de hand heb. Ik kan het supergoed rationaliseren, net zoals hoogtevrees trouwens, maar dat verandert niets aan het effect dat het heeft op mijn lichaam en geest. Ik geloof ook niet dat ik goed ben in voordragen. En mijn poëzie is heel persoonlijk, dus als ik mijn teksten zou voordragen, zou ik het gevoel hebben dat ik in mijn bevende blootje zou staan. Wat ik wel heel fijn vind, bijna magisch zelfs, is als anderen mijn teksten voorlezen. Misschien is voordragen iets waar ik later in kan groeien en wat ik ooit nog wil doen, maar voorlopig aanvaard ik van mezelf dat ik heus niet alles graag en goed moet doen. Ik denk dat het heel belangrijk is om te doen wat natuurlijk en vreugdevol aanvoelt, en dat is voor iedereen anders. Voor mij is dat schrijven. Niet alles hoeft overwonnen te worden.’

(23 oktober 2016)

Uit de bundel:

BEREID

als het niet iets moois is,

doen we het beter niet

doen we elkaar beter geen verdriet.

maar als het iets moois is,

wat doen we dan?

want verdriet komt ook

met houden van.

kiezen we voor elkaar

en de grote onzekerheid?

kiezen we voor elkaar

en breekbare schoonheid?

ik ben bereid. ik wil je in mijn

tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s