casual casual

Screen Shot 2016-02-04 at 23.22.44 2

Ik betrap me er de laatste tijd op dat ik te pas en te onpas het woord “casual” in de mond neem. Uiteraard vaak in amoureuze context. Maar wat is er eigenlijk zo fijn aan al dat casual gedoe?

Ik begin bij het begin en zoek eerst even op wat het woord precies betekent. Ik kom uit bij nonchalant, vrijblijvend, ongedwongen, losjes, speels en luchtig, om er een paar op te noemen.

Ik geef meteen toe, de reden waarom ik het c-woord zo vaak uitspreek, is ongetwijfeld omdat ik hoop dat ik door het uit te spreken, het ook wat meer word. Hoe fijn zou het niet zijn om altijd heel natuurlijk en nonchalant te zijn in interacties met anderen (lees: het andere geslacht). Maar de werkelijkheid, ohlala, die is vaak anders. Mijn standaard-reactie op een mooie jongen bestaat uit het uitermate charmant 3-in-1-pakketje van stamelen, blozen en transpiratie. Allesbehalve casual dus.

Hé, het is oké om veel te voelen. Er is nog nooit iets moois gemaakt door iemand die dood is vanbinnen.

Casual ofte vrijblijvend. In de wondere wereld van het daten en ruimer, het omgaan met het andere geslacht, lijkt “vrijblijvend” wel het woord van de dag te zijn. Je mag daarbij wel iemand leuk vinden, maar niet té leuk. Je mag uitkijken naar een weerzien, maar pas op: geen verwachtingen! En de gouden (zij het ongeschreven) regel: je mag vooral geen diepe gevoelens ontwikkelen.

Dan besef ik ineens dat het hele concept van casual daten gewoon waanzin is. Want zeg nu zelf: waarom zou je – casual casual – al die tijd en energie steken in iemand die wel oké is, maar die voor de rest niets bij je losmaakt? In iemand die grapjes maakt waarmee je een beetje moet lachen, maar waar je het nooit van uitproest. Kort samengevat: waarom eigenlijk tijd doorbrengen met iemand bij wie het héél gemakkelijk is om casual te zijn?

In feite komt het allemaal neer op onze angst voor kwetsbaarheid. Want wat wil ik graag zien bij de ander? Ik zou het veel fijner vinden moest een mooie jongen wat ongemakkelijk doen bij mij, dan moest hij altijd en overal zo cool zijn als een zeebriesje. Er is toch niets mooier dan een ander die door je wordt bewogen, die iets voor je voelt en niet dood is vanbinnen?

Als we niet oppassen, beginnen we emoties te behandelen als een ziekte waar we zo ver mogelijk van willen wegblijven en hopen dat ze niet besmettelijk is. Maar niets is toch enger dan onverschilligheid?

Dus ik hoop vurig dat de casual-rage niet lang meer gaat duren. Dat we stoppen met bang zijn voor veel voelen en de gevolgen daarvan en er eindelijk de schoonheid van gaan inzien. Het is hoog tijd voor een nieuw woord van de dag. Mijn suggestie? Koesteren.

Een gedachte over “casual casual

  1. Beste Ruth, helemaaaal akkoord ! Het is heel erg OK om veel te voelen en dat ook te laten zien. OK je stelt je dan misschien kwetsbaar op, maar dat is nu juist schoonheid !
    Bedankt voor je openhartige quotes. Jo

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s